Zdroje informací pro přípravu vrtané studny

10. 04. 2024 publikoval Matěj Novotný

Před vrtáním studny je možné některé parametry ověřit z veřejně dostupných informací. Níže vám přinášíme jejich přehled. My s těmito daty pracujeme. Vám mohou posloužit například k ověření informací v nabídce (např. hloubka navrhovaného pažení nebo získat základní povědomí o geologickém profilu pod vaším pozemkem).

Databáze vrtné prozkoumanosti

Česká republika má díky tomu, že máme mnoho lokalit s výskytem uranu jednu z největších vrtných prozkoumaností na světě. Každý vrt, který byl řádně nahlášen a zanesen do Geofondu, můžete nalézt na https://mapy.geology.cz/vrtna_prozkoumanost/. Je to jedno z vodítek při odhadu hloubky vrtu. Někdy se na zadaná data nelze úplně spolehnout, protože mnoho vrtů bylo zaneseno do databáze “od stolu” a například mocnost kvartéru nemusí odpovídat. Nicméně u České geologické služby je možné si předplatit detailní popis každého z vrtů v databázi, kde už jsou data přesná.Této služby velice často využíváme.

Hydrogeologická mapa

V hydrogeologické mapě najdete na jakém podloží se váš pozemek nachází. Najdete ji na https://mapy.geology.cz/geocr50/. Pokud vlastníte pozemek na např. žlutém nebo červeném podloží, měli byste zpozornět. Vrstvy s nižším číslem a světlejší barvou jsou nezpevněné a bude je potřeba přepažit.

Pokud byste se chtěli geologií zabývat více, prozradíme Vám, že deluviální je bahno usazené a fluviální tekoucí po svahu. Tyto dvě vrstvy bývají v určité míře ve většině obcí, protože lidé se vždy usazovali v dosahu řek nebo jiné snadno dostupné vody.

Připravujete vrtání studny? Vrtání studny včetně vyčištění zvládneme i u vás. Ozvěte se a domluvíme se.

Další články

Vydatnost vs. filtrační štěrkový obsyp

Přečíst celý článek

Jak vybrat kvalitního dodavatele na vrtanou studnu?

Přečíst celý článek

Všechny články

S čím vám pomůžeme

Vrtané studny na klíč

Postaráme se o vše. Od vyhledání vhodného místa pro vrt, přes administrativní přípravu, vyvrtání a vystrojení studny až po přípojení ke stavbě.

Více o vrtaných studnách

Ušetřete peníze a odebírejte vodu z vlastního zdroje s vrtanou studnou

Nechte nám na sebe kontakt. Do pěti pracovních dnů se vám ozveme a vše domluvíme.

(Pomůže nám zjistit si více o geologických podmínkách pro vrt)