Slovník pojmů souvisejících s vrtanými studnami

17. 05. 2024 publikoval Matěj Novotný

Narazili jste na v souvislosti se studnami na nějaký neznámý pojem? Níže vám přinášíme slovníček pojmů, který vám pomůže se v používaných termínech zorientovat.
Narazili jste na pojem, který v našem slovníku není zmíněn a zajímá vás? Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám zodpovíme všechny vaše dotazy, které se vrtaných studní týkají.

Depresní kužel

Běžně se potkáváme se sousedy, kteří se bojí, že přijdou o vodu ve svých studnách, kvůli budoucímu vrtu. Chápeme jejich obavy, ale nejsou na místě. Za klasický příklad nám může posloužit záměr vrtané studny se stávajícími kopanými studnami v sousedství. Běžně prověřuje hydrogeolog při průzkumu terénu pro nově plánované vodní dílo kopané a vrtané studny v okruhu 50 m. Obecně se počítá s tím, že pro případ ovlivnění studní je bezpečná vzdálenost mezi studnami 50 metrů. Je to dáno právě depresním kuželem, což je terminus technikus.

Co to tedy je?

Každá studna sbírá vodu z prostoru, který má tvar nálevky. Odborně se této sběrné oblasti říká depresní kužel. Depresní kužele jednotlivých studní se nesmějí překrývat, pakliže si sousedé nemají vzájemně vodu ubírat. Rozsah depresního kužele se vypočítává na základě propustnosti horniny v podloží, množství vody, které chce majitel budoucího vodního zdroje jímat, srážkového množství v dané oblasti a dalších přírodních podmínkách. Proto je výpočet průměru depresního kužele součástí každého hydrogeologického posouzení záměru vyhloubení nového jímacího vodního zdroje nebo vrtané studny. Tak funguje voda a fyzikální zákony, které je nutné respektovat.

Vzhledem k tomu, že vrtané studny se běžně dělají v hlouběji než 30 metrů a kvalitní vrtná firma mělké zvodně odtěsňuje, nemusí se vaši sousedé o svou vodu obávat.

Informace k depresnímu kuželu najdete i na webu České geologické služby

Pažení

Vrt je nutné pažit pokud pracujeme v měkkém podloží jako písek, jíly nebo nějaké z jejich nespočetných mutací, které po naražení vody změní své vlastnosti. Ideální vrt je propažen tak dobře, že následná vyvrtaná hloubka zůstane i po odtěžení vrtné kolony a vystrojení zárubnicemi (celkem cca 2 – 3 hodiny). Taková vrtaná studna má předpoklad pro skvělé fungování. Bohužel při špatném propažení nastává nepříjemná situace, kdy se spodní část vrtu zalije a není možné ji použít. Bohužel stále ještě slýcháme o situacích, kdy vrtmistr zatlačí pažnice strojem do bláta na dně, což je při dnešních možnostech vysloveně barbarský postup. Pro pažení je mnoho systémů přes roztažitelné vrtné korunky po prosté vyvrtání širší díry a umístění pracovního propažení. To ale není nejlepší systém, protože železné pažení v zemi zůstává, železo rezne a kazí tím vaši vodu. Aktuálně používáme dvouhlavou vrtačku a v drtivé většině případů nám to, co si vyvrtáme, také zůstane. Tento systém je unikátní v tom, že pažící kolonu unáší samostatný motor, máme tak k dispozici daleko větší kroutící moment pro hlubší propažení. Další podstatnou výhodou je, že není potřeba železné pažení v zemi nechávat.

Dvouhlavá vrtačka – systém průběžného pažení

Na lafetě jsou pod sebou umístěny dva silné motory. Jeden unáší vrtné tyče s kladivem doprava, druhý pak pažící kolonu na opačnou stranu. Díky tomu po celou dobu nemusíme zmenšovat konečný průměr. Další výhodou je, že díky takovému vrtání máme po celou dobu velmi dobrý přehled o tom, co se ve vrtu momentálně děje a přesně poznáme rozhraní, které je nutné ještě přepažit. V případě potřeby můžeme kdykoli další pažnice přidat.

Zárubnice

Zárubnice spolu s kvalitním obsypem jsou naprostým základem studny. Zárubnice je speciální trubka z PE o daném průměru a parametrech. Je to ta část, ve které je čerpadlo a ze které se čerpá čistá vody. Okolo zárubnic je obsyp, přes který do nich přitéká voda. Zárubnice mají vždy určený maximální garantovaný tlak. Naše 140/6,5 mm mají atestaci až do hloubky 100 metrů. Podstatná je i perforovaná část zárubnic/výstroje. Perforované úseky (ideálně strojně) jsou ta místa, kterými se vrt plní vodou.
Dříve byl nedostatek kvalitního materiálu. Je ale neuvěřitelné, že i nyní narazíme na nový vrt vystrojený oranžovými odpadními KG trubkami, které jsou pro tyto účely absolutně nevhodné.

Obsyp

Obsyp vyplňuje prostor mezi vyvrtanou dírou a zárubnicemi (mezikruží). Kromě stabilizace zárubnice ve svislé ose má především filtrační funkci. Je to prostor, kde se zastaví nečistoty. Ačkoliv se to jeví jako drobnost, je důležité, aby mezikruží bylo kvalitně a především dostatečně obsypáno. Z toho důvodu je obsyp opravdu zásadní pro životnost vrtané studny. Jak může dopadnout nekvalitně provedený obsyp se můžete podívat v reportáži Černých ovcí. - Studna

Utěsnění

Kvalitně odtěsněná vrtaná studna vyřeší absorpci povrchových vod se všemi jejími vlastnostmi i znečištěním. Vy pak čerpáte jen kvalitní puklinovou vodou. Díky dobrému utěsnění studny ušetříte případné dlouhodobé náklady za úpravnu vody. Vrt strojně vyplníme směsí bentonitu odspodu. Vznikající tlak zaručí, že se výplň dostane i do stran a případných dutin.

Stále nemáte jasno. Ozvěte se! Rádi vám poradíme.

Další články

Povolení na průzkumný vrt nebo na vrtanou studnu?

Přečíst celý článek

Jaké čerpadlo patří do vrtané studny?

Přečíst celý článek

Všechny články

S čím vám pomůžeme

Vrtané studny na klíč

Postaráme se o vše. Od vyhledání vhodného místa pro vrt, přes administrativní přípravu, vyvrtání a vystrojení studny až po přípojení ke stavbě.

Více o vrtaných studnách

Ušetřete peníze a odebírejte vodu z vlastního zdroje s vrtanou studnou

Nechte nám na sebe kontakt. Do pěti pracovních dnů se vám ozveme a vše domluvíme.

(Pomůže nám zjistit si více o geologických podmínkách pro vrt)